Niepowtarzalny smak wina

WINNICE KOJDER

O nasWinnice Kojder to przedsięwzięcie rodzinne. Prowadzone jest przez rodzeństwo – Annę i Artura, jednakże bez wsparcia pozostałych członków rodziny byłoby to niemożliwe. Na co dzień w uprawie winorośli pomagają zarówno dziadkowie, jak i rodzice.

Nasza historia

JAK ZACZĘŁA SIĘ NASZA PRZYGODA Z WINIARSTWEM?

Założenie własnej winnicy od zawsze było marzeniem naszego taty. Rodzice w dzieciństwie zabierali nas na wakacje do jednego z najstarszych regionów winiarskich na świecie, do Włoch. Tam po raz pierwszy na własne oczy mogliśmy zobaczyć winnice. Można powiedzieć, że to właśnie rodzice zarazili nas pasją do winiarstwa.

Zanim założyliśmy własną winnicę postanowiliśmy, by enologii uczyć się od najlepszych. Dlatego odwiedziliśmy wiele winnic, głównie w rejonie Badeni i Palatynatu. Nawiązaliśmy dużo nowych znajomości i przyjaźni. Szkoliliśmy się pod okiem enologów z Instytutu Winiarstwa we Freiburgu. I tak, dzięki uprzejmości i serdeczności niemieckich winiarzy, którzy z chęcią podzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem, założyliśmy własną winnicę i podjęliśmy się próby samodzielnej produkcji wina.

.

Smak wina

POLSKI SMAK SKANDYNAWII

Pierwsze 2 hektary zostały założone w 2015 roku, rok później dosadziliśmy kolejne dwa. W przyszłości planujemy sukcesywnie zwiększać obszar uprawy. W głównej mierze uprawiamy białe odmiany winorośli.

Obecnie na naszej winnicy rosną takie szczepy, jak Solaris, Souvignier gris, Muscaris i Johanniter. Poza tym mamy również czerwone odmiany – Prior i Cabernet cortis.

Winnice znajdują się w województwie Zachodniopomorskim, w okolicy Szczecina. Dokładniej, zlokalizowane są w miejscowości Babinek (gmina Bielice). Fakt, że winnice leżą w Otulinie Szczecińskiego Parku Krajobrazowego „Puszcza Bukowa” nadaje temu miejscu niepowtarzalny i wyjątkowy mikroklimat. Warto również wspomnieć o zarysie budowy geologicznej. Ukształtowanie terenu zawdzięcza się najmłodszemu zlodowaceniu plejstoceńskiemu. Obszar gminy Bielice tworzą wysoczyzny polodowcowe moreny dennej, którą budują piaszczyste gliny zwałowe. W niektórych miejscach glinę zwałową pokrywają gliniaste piaski polodowcowe.

Nasze winnice rosną więc na malowniczych wzgórzach, których wnętrze kryje w sobie żyzne bogactwo smaków pozostałe po skandynawskim lodowcu.

.

Ekologia Przede Wszystkim

NASZA FILOZOFIA

Pierwszy etap produkcji wina zaczyna się już na winnicy. Dlatego postawiliśmy na ekologiczny system uprawy, by zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju dla winorośli. Od początku nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin ani syntetycznych nawozów. Wszystko po to, by nie zakłócać naturalnej harmonii, która sprzyja powstawaniu unikalnych aromatów i smaków. Ponadto do wyrobu wina używamy ekologicznych drożdży posiadających również certyfikat Vegan. Nasze wina są niezwykle aromatyczne. Charakteryzują się lekkością, świeżością i długim finiszem.

DSC_0936
Kojder Logo stopka