

Kawa z beczki To.Kawa x Winnice Kojder 250g BIO
Opis
Pochodzenie: Honduras
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon, Catuai, Caturra
Wysokość upraw: między 1150, a 1500 m n. p. m.
Proces: washed
Kawa powstała w kooperatywie ze szczecińską palarnią kawy To.kawa.
Ta kawa pochodzi z ekologicznej farmy. W ocenie Q-gradera zdobyła prawie 83 punkty SCA. To mieszanka typowych dla Hondurasu odmian arabiki: Lempira, IHCAFE 90 oraz Pacas.
Ziarna kawy jeszcze przed paleniem wsypaliśmy do dębowej beczki, w której wcześniej leżakowała nasza brandy z wina Johanniter. Dzięki temu procesowi kawa wchłonęła subtelne nuty dębu, wanilii i owocowej głębi, tworząc niezwykle złożony aromat. W aromatach żółte śliwki, słodkie jabłka z nutą mlecznej czekolady. Każdy łyk to zmysłowe doświadczenie łączące kunszt winiarstwa i mistrzostwo palenia ziaren!