
Winnice Kojder
Malownicze wzgórza Pomorza Zachodniego, kryjące w sobie żyzne bogactwo smaków pozostałych po skandynawskim lodowcu.
- AREAŁ > 8 ha
- TYP GLEBY > Piaszczyste gliny zwałowe, miejscowe złoża kredy.
- NASADZENIA > Odmiany winorośli: solaris, souvignier gris, muscaris, johanniter, cabernet cortis, rondo, cabernet blanc, pinot noir.
- UWAGI > Uprawy ekologiczne, bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin ani syntetycznych nawozów. Do produkcji wina stosowane są ekologiczne drożdże, posiadające certyfikat Vegan. Winnice Kojder są pierwszym i jedynym w Polsce członkiem prestiżowego stowarzyszenia ECOVIN.
Nasza Winnica
Lokalizacja

Wino Kojder powstaje w województwie zachodniopomorskim, w miejscowości Babinek (gmina Bielice) niedaleko Szczecina, w Otulinie Szczecińskiego Parku Krajobrazowego „Puszcza Bukowa”, gdzie panuje niepowtarzalny i wyjątkowy mikroklimat. Obszar ten tworzą wysoczyzny polodowcowe moreny dennej, budowane przez piaszczyste gliny zwałowe. W niektórych miejscach występują również złoża kredy, które nadają winu wyjątkowy smak.
Gleba
Wysoczyzny polodowcowe moreny dennej, budowane przez piaszczyste gliny zwałowe, z występującymi miejscowo złożami kredy.
Klimat
Klimat umiarkowany, charakteryzujący się znaczną wilgotnością powietrza oraz przewagą wiatrów zachodnich i północno-zachodnich, a na obszarze samej winnicy – z uwagi na jej lokalizację w otulinie Szczecińskiego Parku Krajobrazowego „Puszcza Bukowa” – mikroklimat można określić jako umiarkowany ciepły przejściowy.
Winorośl
Na obszarze winnic uprawiane są takie odmiany winogron, jak: solaris, souvignier gris, muscaris, johanniter, cabernet cortis, rondo, cabernet blanc, pinot noir.
Usłonecznienie
Pokrywa śnieżna występuje od 40 do 60 dni, a średni opad roczny wynosi od 450 do 600 mm. Liczba godzin słonecznych jest stosunkowo duża.
Winnica
Północna część powiatu gryfińskiego, w której zlokalizowana jest winnica, jest stosunkowo ciepła i sucha. Przebieg średnich temperatur miesięcznych wyznacza dwa ważne dla rolnictwa okresy: gospodarczy i wegetacyjny. Okres gospodarczy rozpoczyna się między 16 a 20 marca, a kończy między 27 listopada, a 4 grudnia. Trwa więc 252 do 262 dni. Okres wegetacyjny zaczyna się natomiast na przełomie marca i kwietnia, a kończy w pierwszej dekadzie listopada i trwa od 217 do 223 dni.
Winiarstwo
Założenie własnej winnicy od zawsze było marzeniem rodziny Kojderów. Od najmłodszych lat jeździli ze swoimi dziećmi do Włoch poznawać najstarsze regiony winiarskie na świecie. Urok tych niezwykłych miejsc i przekazywane z pokoleniana pokolenie wiedza oraz doświadczenie zaowocowały nawiązaniem wielu nowych przyjaźni oraz niezwykłą pasją do winiarstwa całej rodziny.
GALERIA
Tak wygląda nasza praca

Winnica
Degustacje i zwiedzanie
Jeśli jesteś ciekaw gdzie rosną nasze winogrona, jak wygląda proces produkcji naszych win i dlaczego ich smak jest tak wyborny, możesz dowiedzieć się tego osobiście – zapraszamy!
Winnica
Imprezy prywatne i firmowe
Rodzinna uroczystość czy firmowe spotkanie integracyjne na terenie naszej winnicy to okazja do spędzenia fantastycznych chwil w uroczej okolicy oraz do zapoznania się z wybornym smakiem naszych win.


Winnica
Śluby w winnicy
Ten szczególny dzień w życiu warto zapisać w pamięci w sposób wyjątkowy. Pomocne w tym na pewno będą: urokliwa okolica, klimatyczne miejsce i życzliwi ludzie.
Nasze adresy