Wino pomarańczowe kvevri BIO- wytrawne 0,75L
Opis
Wino ma złoto pomarańczowy kolor, który wynika z długiego kontaktu skórek winogron z moszczem podczas fermentacji.
Wyczuwalne są nuty suszonych owoców (morele, figi), orzechów, miodu i przypraw. Dobrze zrównoważoną kwasowość, co sprawia, że jest świeże mimo swojej głębi i złożoności.
W smaku wino jest bogate, z wyraźną i przyjemną taniną, która nadaje mu charakterystyczną teksturę.
8 miesięcy maceracji na skórkach nadało winu pełną i wyraźną strukturę. Tak jak w poprzednich latach, przy produkcji wina pomarańczowego ograniczaliśmy naszą ingerencję do niezbędnego minimum:
-
spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach
-
niefiltrowane
-
bez dodatku siarczynów
Nasz ulubiony foodpairing:
małże przyrządzone w intensywnym, korzennym sosie
gorzka czekolada min. 80% kakao
hummus w różnych odsłonach, np. z dodatkiem suszonych pomidorów.
Cukier resztkowy: 0 g/l
Alkohol 12,0%