Johanniter barrique BIO - wino białe, wytrawne 0,75 L
Opis
Johanniter z serii "barrique" już od procesu fermentacji przebywał w dębowej, francuskiej beczce. Dodatkowo przeprowadziliśmy drugą fermentację, tzw. malolaktyczną, podczas której bakterie kwasu mlekowego przekształciły kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy. Dzięki temu obniżyła się ogólna kwasowość, a wino zyskało bardzo przyjemne karmelowe, orzechowe czy maślane aromaty. Podczas dojrzewania wykonywaliśmy tzw. "bâtonnage", czyli mieszanie osadu drożdżowego w winie. Staranne wzruszanie osadu nadało winu krągłości oraz aksamitnego, kremowego charakteru.
Wino leżakowało w beczce przez 24 miesiące, ale mimo tak długiego kontaktu z dębem nie zdominowało to jego owocowego charakteru. W smaku można wyczuć pieczone jabłko i gruszkę.
Nasz ulubiony foodpairing:
-potrawy z maślanym, śmietanowym sosem;
-risotto z dodatkiem trufli.
Specyfikacja wina
Profil aromatyczny | nuty dębowe, waniliowe, karmelowe |
Smak | wytrawne |
Odmiana | johanniter |
Winifikacja | dojrzewające w beczce |
Zamknięcie wina | zakrętka |